Puusta saa vaikka mitä

Jokin aika sitten pöydälleni ilmestyi uusi, aivan tavallisen näköinen kuulakärkikynä. Sen mukana seurasi pieni kortti, jossa kerrottiin, että kynä on tehty puusta sekä lyhyt selostus valmistusprosessista.

Pyörittelin kynää käsissäni hieman hämmästellen, että voiko tämä tosiaan olla puusta valmistettu. Uusi kynä ei nimittäin eronnut mitenkään muovisista ”lajitovereistaan”.

Olen kyllä kuullut useaankin kertaan, että puuraaka-aineesta voidaan valmistaa lähes kaikkea, mitä öljystä tehdään. Nyt sain ainakin jonkinlaista vahvistusta asiaan.

Kynä oli yksi konkreettinen – tosin melko vaatimaton – esimerkki puun mahdollisuuksista uusien tuotteiden raaka-aineena.

Uusien puupohjaisten tuotteiden kehittämiseen tähtäävää tutkimustyötä on viime vuosina tehty paljon ja työ jatkuu edelleen monissa korkeakouluissa, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

Uutiset kehitystyön etenemisestä kertovat, että puun mahdollisuudet ovat lähes rajattomat ja että puulla voidaan tuottaa hyvinkin monimutkaisia, nykyteknologiaa hyödyntäviä tuotteita.

Uusissa tutkimuksissa pyritään kehittämään muun muassa sellun sivuvirtojen hyödyntämiseen perustuvia tuotteita. Biopolttoaineet ovat jo tuttu asia ja niiden kehittelyssä on edetty tuotantoon asti.

Sellulle on löydetty käyttökohteita myös teknisissä tuotteissa ja muovien täyteaineena.

Älypapereista ja -pakkauksista on kuultu jo monessa yhteydessä. Sellusta voidaan tuottaa myös lankaa, joka soveltuu vaatteiden valmistukseen ja muottien avulla vaikka astioiden ja putkien tuotantoon.

Kolmiulotteinen tulostus on niin ikään mainittu yhdeksi mahdollisuudeksi tässä yhteydessä. Myös lääketeollisuus voi hyödyntää sellua monin tavoin.

Uusien tuotteiden kehittely on pitkä prosessi ja ottaa aikansa, ennen kuin käytössä on suuren mittakaavan tuotannon mahdollistavia sovelluksia. On myös tärkeää, että tuote tarjoaa käyttäjille todellista hyötyä. Se varmistaa riittävän kysynnän.

Suunnitelmat suurista selluinvestoinneista Suomeen turvaavat toteutuessaan raaka-aineen saatavuuden sellun sivuvirtoja hyödyntävälle tuotannolle.

Uusille suuren lisäarvon tuotteille toivoisi mahdollisimman suurta kysyntää, sillä nämä puupohjaiset tuotteet vastaavat kasvaviin ekologisiin haasteisiin. Niissä yhdistyvät materiaalin uusiutuvuus ja ympäristöystävällisyys sekä usein myös kierrätettävyys. Tämä säästää luonnonvaroja ja ehkäisee ilmastonmuutosta.

Taloustutka on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -palstalla 27.3.2015.