Oluen kallis matka

Tšekki tunnetaan laajalti olutmaana. Tšekit juovat itse paljon olutta. Niin paljon, että tšekit kansakuntana käyttävät suuremman osan käyttämistään rahoista alkoholiin kuin mikään muu kansakunta.

Suomalaisten kulutusmenoista alkoholiin ja tupakkaan menee vajaa viisi prosenttia. Sekin on kansainvälisesti aika paljon. Esimerkiksi viinimaina tunnetuissa Ranskassa ja Italiassa alkoholin ja tupakan osuus kulutuksesta on kolmen prosentin luokkaa. Toki ero johtuu osin siitä, että viini on Ranskassa ja Italiassa selvästi edullisempaa kuin Suomessa.

Suomalaisetkin ovat tšekkeihin verrattuna säntillistä väkeä. Tšekit nimittäin juovat ja polttavat liki 10 prosenttia kuluttamastaan rahasta.

Tšekissä alkoholin ja tupakan korkea osuus kulutusmenoista ei kuitenkaan johdu siitä, että ne olisivat erityisen kalliita siellä. Prahan tunnetuimpia baareja on Vytopna, jossa asiakkaiden tilaukset toimittaa perille pienoisrautatietä pitkin liikkuvat junat. Vytopna on kaupungin tärkeimmän ostoskadun ympärillä ja varsin suosittu matkailijoiden parissa.

Sitä voidaan varsin hyvällä syyllä siis pitää paikkana, jonka hinnat eivät ole ainakaan keskimääräistä matalammat. Siellä puolen litran tuoppi tshekkiläistä pilsneriä maksaa 1,20 euroa. Kansankuppilassa maaseutukaupungeissa vastaavia tuoppeja myydään selvästi alle eurolla.

Vielä oluen kotiin viemisestä ei ole sielläkään taidettu alkaa maksaa, mutta liki ilmaiseksi sitä kaupasta saa hakea. Jos tšekkiläinen haluaa ostaa olutta kaupasta, saa hän puolen litran lasipullon muutamalla kymmenellä sentillä.

Sama pullo maksaa helsinkiläisessä olutravintolassa kahdeksan euroa. Tšekkiläinen vähittäiskauppakin varmasti saa vähän katetta oluesta. Myös oluen kuljettaminen Plzenistä Helsinkiin maksaa jotain. Ja kaikki kustannukset ovat Helsingissä suurempia kuin Prahassa. Kyllä hintaero silti pistää miettimään.

Joko Tšekissä on päätetty, että oluen juominen on kansalaisoikeus ja kaikilla pitää olla varaa juoda ainakin jonkin verran olutta ja siksi valtio tukee kansalaisten oluen juontia isolla kädellä. Tai sitten Suomessa myytävästä tšekkioluesta joku kerää sievoisen katteen.

Blogi on julkaistu myös Maaseudun Tulevaisuuden PTT:n taloustutka -plogissa 11.8.2014.